Fra verdenskrig til pilatesprinsesser 

«Pilates princess» startet som et internettfenomen, men har blitt en livsstil for mange jenter i 20-årene. Hva er pilates og hvor kommer det fra? Er trenden uskyldig eller er dette symptomer på en mer alvorlig utvikling?

PILATESPRINSESSE: Pilates er inne i en ny glanstid, men ble utviklet av en bodybuilder under 1. verdenskrig.
Publisert

Du har sikkert sett henne på TikTok. Kl. 06:00 er står hun klar for pilatestime utenfor et rådyrt treningssenter. Hun stråler med en gigantisk Stanley-drikkeflaske i hånden, matchende treningssett og håret stramt bakover i en knute. Etter treningsøkten samles de for å innta store mengder overpriset matcha, før hun kjører hjem for å starte arbeidsdagen som innholdsprodusent. Alt før klokken slår ni. 

Dette er pilatesprinsessen,  en forlengelse av internettfenomenet «that girl», som forfremmer pilates fra trening til nærmest en livsstil. Nå har pilatesfeberen spredt seg til Norge, og stadig flere treningssenter tilbyr «reformer pilates», med ventelister på opptil flere hundre. Pilates har likevel et mye mindre glamorøst opphav enn man kanskje skulle tro. 

En konsekvens av første verdenskrig

Tyske Josef Pilates flyttet til Storbritannia før utbruddet av første verdenskrig. Den tidligere bodybuilderen, akrobaten og selvforsvarstreneren ble tatt til fange av britiske myndigheter etter mistanke om å være en trussel på grunn av sitt tyske opphav.

I fangenskap utviklet Pilates en treningsmetode inspirert av katteaktige bevegelser, som han kalte «contrology». Treningsformen er i dag kjent som pilates, og er basert på styrke- og mobilitetsøvelser som hovedsakelig benytter egen kroppsvekt.

FLEKSIBEL: Joseph Pilates utviklet metoden som vi i dag kjenner som treningsformen Pilates.

Etter krigen ble pilates brukt som rehabilitering for sårede veteraner. Josef Pilates trente politimenn, skrev bøker og tok patent på 26 treningsapparater. Blant apparatene er «reformeren», som består av en bevegelig plattform med ulike fjær og stoppere for å kunne variere motstand og bevegelser. Reformeren, som kan ligne et middelaldersk torturapparat, selges i dag for godt over 30 000 norske kroner.

Pilates døde i 1967, men treningsformen hadde enda ikke sett sin storhetstid. Det tok først av blant vanlige folk på 80- og 90-tallet, hånd i hånd med leggvarmere og svettebånd. I dag er vi inne i en ny glanstid, som kan skyldes pilatesprinsesser og positiv omtale fra kjendiser som Christiano Ronaldo og Miley Cyrus. 

Yoga-ish?

Pilatesinstruktør Maria Del La Torra (34) har undervist i åtte år. Hun forteller at treningsformen fremdeles blir brukt til rehabilitering fra skader. 

– Det har vært en enorm økning i popularitet de siste årene, og det skyldes nok sosiale medier, sier Torra.

POPULÆR: Maria Del La Torra er pilatesinstruktør, og har merket økt interesse for treningsformen.

Pilatesfeberen har ført til forvirring i studio.

– Det er mange som ikke vet hva vi driver med. De tror at det er noe som er beslektet med yoga. 

Hun må derfor gå nøye gjennom hva de skal gjøre hver time.

– Forskjellen fra yoga er at vi ikke fokuserer på zen eller meditasjon. Kroppen er i fokus, ikke sjelen.

Reformer livet ditt 

GRESSFLEKK: Torra viser at det er ikke er nødvendig med treningsstudio eller utstyr for å gjøre pilates.

Torra forteller at det finnes mange forskjellige typer pilates, men to stikker seg ut som de mest vanlige: På reformer og på matte. Torra underviser på matte.

– Reformerpilates er mer krevende og intenst, og er ikke for alle. På matte kan man tilpasse øvelsene til kroppen i større grad. 

Til tross for at øvelsene ble oppfunnet av en mannlig bodybuilder er klientellet til Torra nesten utelukkende kvinner. 

– Det er 99 prosent jenter, av og til en gutt eller to.

En elitistisk livstil?

Torra mener pilates plutselige popularitet kan settes i sammenheng med å ønske det som fremstår som en mer luksuriøs livsstil. 

– Det hører plutselig sammen, Stanleykopp og pilatestime med reformer. Den elitistiske estetikken på sosiale medier er en uting. Pilates med reformer er ofte mye dyrere, sier hun. 

Torra tror mange velger reformerpilates fordi det passer en bestemt estetikk man har fått presentert på sosiale medier. 

– Min bakgrunn er innenfor klassisk ballet, noe som er estetisk beslektet med pilatesprinsessen. Det handler mye om stereotyper, og hvordan du ønsker å presentere deg selv. 

BIKER: Torra mener man ikke bør la trender på sosiale medier styre hvilken treningsform du velger.

Torra er ingen pilatesprinsesse, men kjører sin egen stil med bikerjakke i skinn, øreringer med nagler og Versace-solbriller. Hun mener man ikke bør la trender styre hverken personlig stil eller treningsform.

– Man kan også være en crossfitprinsesse, sier hun.

Miley Cyrus-armer

Pilatesinstruktøren tror ikke nødvendigvis pilatesfeberen er en negativ trend. 

– Det er det du gjør det til. Jeg tror at for de fleste er det morsomt og uskyldig.

Torra mener likevel det kan føre til kroppspress når den såkalte «pilateskroppen» blir fokuset for treningen. Begrepet har oppstått på sosiale medier, hvor flere skylder sin og andres tynne kropp med slanke, definerte muskler på pilatestrening.

Torra forteller at det er mange faktorer som kosthold, genetikk og regelmessighet som er med å bestemme om man kan få en slik kropp. 

PILATERARMER: Torra mener fokuset på «pilateskroppen» er en usunn motivasjon for å trene pilates.

– Man bør trene for helsen ikke for å se bra ut, selv om det er en bonus. 

Hun forteller at pilates ikke er skapt for rask vektnedgang, men at treningsformen kan passe de som ikke foretrekker kondisjonstrening eller å løfte tungt. 

– Er det mange som er ute etter «pilatesarmer»?

– Jeg har hørt snakk om de berømte «Miley Cyrus-pilatesarmene» og det er sant at mange ønsker å oppnå sånne mål. Mer enn alt tror jeg at elevene mine er på jakt etter et feminint miljø der de kan glemme problemene sine i 60 minutter. 

Pilates på et bybanestopp

I dyrtid er det et statussymbol å kunne vise frem kostbare og sunne hobbyer på sosiale medier. Likevel er den hundre år gamle treningsformen mulig å gjennomføre nesten hvor som helst. 

Torra illustrerer ved å vise noen klassiske pilatesøvelser på en liten gressflekk. 

BONUS: Torra forteller at pilates handler kroppen, og ikke sinnet.

Man trenger ikke betale i dyre dommer for å ha effekt av treningen, men det kan holde å slenge seg ned på gulvet i kollektivet. Til det tipser hun om å passe på å ha god teknikk for å unngå skade og å oppnå reell trening og forbedring. 

Mens hun viser forklarer Torra at det handler om å trene kjerne og holdning. 

– Alt annet er en bonus, avslutter hun. 

Powered by Labrador CMS