– Har absolutt null med idrett å gjøre

Det er høyt trykk i studentidretten i Bergen, og ikke alle får bli med. Studvest har undersøkt hva som foregår bak noen av de harde prioriteringene.

PÅ UTSIDEN: Pågangen er høy i studentidretten. Flere studenter opplever at de konkurrerer om plassene på urettferdig grunnlag. Formålet med dette bildet er kun å illustrere saken og er ikke tatt i forbindelse med denne saken.
Publisert

Det finnes mange skrekkhistorier i omløp blant Bergens studenter om opptak i studentidretten. Dette er ikke noe nytt.

I 2017 avdekket Studvest en rekke problemer knyttet til sosiale opptak i studentidrettsorganisasjonene i byen. I 2025 er flere av byens største idrettstilbydere fremdeles preget av sosiale opptak, hvor sosiale kriterier i noen tilfeller vektlegges mer enn idrettsferdigheter. Samtidig overgår studentenes etterspørsel tilbudet av idrettsgrupper i Bergen. Norges Studentidrettsforbund anslo høsten 2024 at det var omkring 6000 studenter på venteliste for å delta i den organiserte studentidretten i Norge. 

På bakrommet er det noen som får bestemme hvem som får plass, og hvem som blir benket. 

– Det går overhodet ikke bra 

– Det er sjokkerende hvor fokuset i intervjuprosessen ligger, sier en student fra Samfunnsvitenskapelig Fakultet (SV) ved Universitetet i Bergen til Studvest.

Han deltok på opptaket til en undergruppe av Samfunnsvitenskapelig Studentidrettslag Bergen (SVI) i fjor høst, men ble avvist. 

Uttaket i det aktuelle idrettslaget var kun basert på et intervju. Det ble ikke avholdt prøvetrening for å vise ferdigheter i idretten. Han opplevde opptaksintervjuet som ubehagelig.

– Spørsmålene hadde absolutt null med idretten å gjøre. Det handlet bare om hvor glad jeg er i å drikke, hvordan jeg er sosialt, mitt beste partytriks og mitt beste sjekketriks. Jeg satt igjen med inntrykk av at laget er en ren partygruppe.

Studenten hadde forberedt seg på spørsmål om idretten og motivasjonen bak hvorfor han vil være med. Spørsmålene som ble stilt gjør at han tviler på at svarene hans ble vurdert på et objektivt grunnlag. 

– Spørsmålene får meg til å tro at mange blir ekskludert bare fordi de ikke er like glad i en fest. Jeg kjente på en selvtillitsknekk av måten intervjuet ble gjennomført og hva som ble vektlagt. 

Han mener rutinene for å kontrollere at opptakene foregår på en god måte må forbedres. 

– En liten gruppe har fått makten til å velge hvem som skal komme med og ikke. Det går overhodet ikke bra.

SV-studenten understreker at hans negative inntrykk av dette laget ikke gjelder alle undergruppene i SVI. For flere av undergruppene, mener han likevel at man nærmest er garantert plass på laget dersom man kjenner noen som allerede er med. 

SVI svarer på kritikken

Leder for SVIs hovedstyre, Karoline Sæthre Heggøy, svarer Studvest etter å ha blitt fremlagt kritikken. 

– Vi tar kritikken på alvor. Vi ønsker at alle våre undergrupper skal være transparente og legge til rette for at alle studenter skal føle seg velkomne – både sosialt og sportslig. Det er beklagelig å høre om opplevelsen til denne personen, og vi skal innføre tiltak for å unngå slike opplevelser. 

– Enkelte opptaksprosesser gjennomføres kun som intervju, fordi det ikke er ledige hall- og banetider til å holde prøvetreninger. Vi forstår at dette kan oppleves som utilstrekkelig fra et idrettsfaglig ståsted, og vi vil aktivt jobbe med å få halltider slik at det også kan være en sportslig del av opptaksprosessen.

TRYOUTS: Flere av studentidrettslagene peker på lite tilgjengelig hall- og banetid for å kunne arrangere prøvetreninger i opptaksprosessen.

– Deler av intervjuet tar for seg sosiale aspekter. Som studentidrettslag er det viktig for oss å skape kjekke, trygge og inkluderende miljøer – både på og utenfor banen. Det betyr ikke at idrettslige ferdigheter er uten betydning. Gruppene skal også vektlegge spørsmål om tidligere erfaring i idretten. Det er en helhetlig vurdering av sportslig evne og sosiale aspekter som er grunnlaget for hvem som blir tilbudt plass på laget. 

– Vi beklager dersom noen har opplevd at spørsmålene har for stort fokus på festdeltakelse. Det skal ikke være et krav å være festglad for å bli tatt opp i noen av våre grupper. Vi vil følge opp undergruppene for å sikre at dette kommuniseres tydelig og praktiseres i tråd med våre verdier. 

– Påstander om at medlemmer tas opp basert på kjennskap til eksisterende medlemmer er beklagelig. Vårt mål er at opptak skal foregå rettferdig og basert på like vurderingskriterier. 

– Vi er stolte av at mange av våre idrettsgrupper har et godt sosialt miljø. For mange studenter er det nettopp kombinasjonen av fysisk aktivitet og sosial tilhørighet som gjør studentidretten verdifull. Samtidig er det viktig for oss å understreke at det sportslige står sentralt. 

– Intervju skal være litt ubehagelig

Studvest møter tre BI-studenter, som alle har vært på opptak til ulike undergrupper av BI Athletics Bergen. Guttene er i dag med på ulike lag, og har selv vært med på å intervjue for nye medlemmer. De forteller at det kan sitte opp mot ti stykker fra laget for å intervjue den potensielle nykommeren. 

– Det er fordi vi alle har lyst til å bli kjent med personen. Intervju skal være litt ubehagelig. 

Flere av opptakene studentene har vært med på ble gjennomført med kun intervju. 

– Den som ønsker å bli med på et idrettslag kan oppleve å bli satt litt opp i et hjørne på intervjuet. Det er lagt opp til at man må litt ut av komfortsonen, så det kan nok bli litt seigt hvis man er veldig introvert. 

Mange av spørsmålene som blir stilt på intervju vektlegger andre ting enn motivasjon og idrettsferdigheter. 

– Det stilles mange dumme spørsmål. For eksempel å be personen synge eller danse. Eller hvordan man er på fest, og hvordan leiligheten din egner seg til å ha vors. 

– Det er nok vanskelig å komme med på lag hvis man ikke drikker alkohol, sier en annen av guttene. 

Guttene forteller at det er lettere å komme med på laget dersom man kjenner noen, fordi det er avstemning innad i laget som avgjør hvem som skal bli medlemmer. I ett av idrettslagene BI-studentene er med i er det ikke tillatt å stemme på venner, men ikke alle undergruppene har en slik ordning. 

– Ferdigheter i idretten har lite å si på opptak. Det avgjørende er hvordan man fremstår sosialt. 

ENSOMT: Flere av studentene Studvest har snakket med tror det kan ha negative sosiale konsekvenser å ikke være med i et studentidrettslag.

Guttene har inntrykk av at mange BI-studenter er avhengige av det sosiale miljøet innad i idrettslagene, og andre grupper i BI Student Organisation. To av guttene kom ikke med på et idrettslag deres første år på BI. 

– Heldigvis hadde vi et nettverk i Bergen fra før. Det er nok noen som dropper ut av studiet av denne grunnen. Spesielt siden opptaket bare er én gang i året. 

BI Athletics svarer 

Leder for hovedstyret i BI Athletics Bergen, Synne Johannesen, svarer til Studvest at de synes det er synd å høre at noen studenter har hatt ubehagelige erfaringer i forbindelse med opptak til sine undergrupper. 

– Studentidretten skal være et trygt, inkluderende og positivt fellesskap, og vi tar det på største alvor når noen opplever det motsatte. Vi har etablert et varslingssystem tilgjengelig på nettsiden vår, og oppfordrer alle til å benytte seg av det.

Johannesen forteller at de jobber systematisk med å forbedre rammene rundt intervjuer og opptak, og at de nå er i tettere dialog med BI Bergen. Tiltakene som nå er gjeldende inkluderer en felles intervjumal med retningslinjer og obligatoriske informasjonsmøter før opptak. 

– Det planlegges stikkprøver under intervjuene og en ny lavterskel rapporteringskanal som gjør det enklere for studenter å si ifra.

Personlighet over ferdighet 

Sosiale opptak finnes også i Breiviken. Studvest møter tre studenter fra Norges Handelshøyskole (NHH), som alle er med i idrettsgrupper under Norges Handelshøyskoles Idrettsforening (NHHI). To av dem bekrefter at flere av NHHIs idrettslag har en uoffisiell tradisjon for å holde av plasser til venner og mener at ferdigheter i idretten gjerne blir vektlagt mindre enn personlighet. 

– Problemet oppstår når en person som er flink i en idrett ikke får være med på laget fordi de ikke har en så morsom personlighet eller ikke kjenner noen på laget fra før, sier en av NHH-studentene. 

– Man velger folk som er litt like seg selv, som er naturlig. Det avgjørende er nok at man er oppegående, blid og sosial, og virker som man vil være med på ting. 

Den siste av NHH-studentene har en annen oppfatning. Han mener sportslige ferdigheter er hovedfokus når det velges nye medlemmer til NHHI-undergruppen han er med i. Likevel mener han det spiller en rolle at man passer inn med resten av laget. 

Studvest har kontaktet hovedstyret til NHHI, som har fått mulighet til å svare på påstandene. 

NHHI var i sentrum av kritikken i 2017, og lovet da en stor endring i opptaksrutinene sine for å forhindre sosiale opptak. En av studentene sitter selv i styret til sin undergruppe i NHHI, og bekrefter at hovedstyret har innført tiltak som stikkprøver og kontroll av spørsmål som stilles under opptaksintervju. 

SVI, BI Athletics Bergen og NHHI er alle idrettslag i Norges Studentidrettsforbund (NSI). 

Powered by Labrador CMS