– Mange prøver å døyve ensomheten ved å være med andre

I sin tegneserieroman ser Anja Dahle Øverbye (37) tilbake på studietiden sin i Bergen.

ENSOMHET. I Anja Dahle Øverbyes tegneserieroman møter vi bergensstudenten Maria, som sliter med ensomhet. FOTO: JULIE HELENE GÜNTHER
Publisert Sist oppdatert

I forrige uke ble tallene fra Studentenes helse og trivselsundersøkelse (SHoT) presentert på en pressekonferanse i Oslo. 29 prosent av studentene oppgir at de har alvorlige psykiske plager, som er mer enn hver fjerde student. I tillegg viser undersøkelsen at nesten en av tre studenter opplever ensomhet.

Dette er blant temaene tidligere bergensstudent Anja Dahle Øverbye (37) tar opp i sin tegneserieroman «Bergen», hvor hovedkarakteren studerer i Bergen. 

En av tre studenter er ensomme
SKRIVER OM STUDIETID. Illustratør og tidligere student i Bergen, Anja Dahle Øverbye er ute med boken «Bergen». FOTO: PRIVAT / RENATE MADSEN

Selv om hovedpersonen i Øverbyes bok, Maria, tilsynelatende har et rikt sosialt liv, betyr ikke det nødvendigvis at hun ikke er ensom.

– Mange prøver å døyve ensomheten ved å være med andre. Det ligger en uro der som man alltid prøver å skyve unna. Det er liksom bedre å være med noen enn å være alene. Det ser vi for eksempel i boken der hovedpersonen har en kjæreste som hun egentlig ikke interessert i, forklarer Øverbye. 

Øverbye forteller at boken tar utgangspunkt i hennes egne opplevelser fra studietiden i Bergen, men understreker samtidig at den ikke handler om hennes eget liv.

SVART-HVITT. Illustrasjonene er utelukkende tegnet i svart-hvitt, noe som bidrar til en mørk stemning gjennom hele boken. ILLUSTRASJON: ANNA DAHLE ØVERBYE / PRIVAT

Forfatteren syntes selv det var vanskelig å komme til Bergen som student, og tror årsakene til at så mange studenter sliter psykisk er sammensatt.

– Som ny student skjer det store forandringer på kort tid, både sosialt og faglig. Man må fylle mesteparten av tiden sin på egen hånd, og det er ikke alltid så enkelt.

I boken tyr en nedfor Maria lett til alkohol, og er ikke vanskelig å be hvis noen spør henne om å være med ut på vannhull som Hulen og Garage. Det er imidlertid når hun virker å ta et oppgjør med alkoholkonsumet at det ser ut til å gå mot lysere tider.

– All form for selvmedisinering er veldig destruktivt, og det gjør bare problemene verre. Alkohol er for studenter en veldig sosial greie, men hvis man sliter kan man fort gå på en ordentlig smell, mener Øverbye.

Universelle tema

Maria føler seg tom og motløs og oppsøker lege. Til tross for oppmuntrende råd fra legen, havner hun i en stadig mørkere tilværelse gjennom året i Bergen.

– Boken tar opp universelle tema, som blant annet ensomhet og depresjon. Jeg håper mange som sliter kan kjenne seg igjen i det hovedpersonen opplever, forteller Øverbye.

Det kommer ikke fram hva årsaken til Marias problemer er i boken, noe som er et bevisst valg fra forfatteren.

OPPMUNTRENDE RÅD. Selv om Maria oppsøker legen for råd, klarer hun ikke å følge disse og havner i en stadig mørkere spiral gjennom året i Bergen. ILLUSTRASJON: ANNA DAHLE ØVERBYE / PRIVAT

– Det er ikke alltid så lett å vite hva psykiske problemer kommer av, og jeg synes det er viktig å ufarliggjøre hvorfor et problem har oppstått. Kanskje vet man det ikke selv. Det viktigste er at man tar problemet på alvor når det kommer, mener forfatteren.

– Bytt lege om du ikke møtes med respekt

I etterkant av boken har forfatteren mottatt mange meldinger fra studenter som kjenner seg igjen i problematikken til Maria, forteller hun.

Til studenter som sliter har hun flere råd.

­– Oppsøk fastlege så fort som mulig. Dersom ikke fastlegen din møter deg med forståelse og respekt, så bytt til en annen. Det er også viktig å holde fast ved de positive tingene i hverdagen, selv om det oppleves vanskelig når man står i det.

Powered by Labrador CMS