Medisinstudenter synger om hiv, HPV og turnusplasser

«Snart er vi leger» synger medisinstudentene ved Universitetet i Bergen, men kun et fåtall av dem vil få turnusstillingene alle vil ha.

HJERNEN BAK VIDEOEN. Student Hanne Sether Lilleberg (25) ønsket å lage musikkvideo for å skape samhold i klassen og få politikernes oppmerksomhet.
Publisert Sist oppdatert

LIS1

Både norske medisinstudenter og studenter som har studert i utlandet må gjennom denne utdanningen for å kunne spesialisere seg.
Ved første opptak til spesialistutdanningen, mars 2017, var det kun 456 av 1287 søkere som ble tildelt LIS1-stilling.

Medisinstudent ved Universitetet i Bergen (UiB), Hanne Sether Lilleberg, ønsket å kaste lys over problematikken rundt den nye turnusordningen for medisinstudenter.

Den gamle ordningen med turnusstillinger er nå erstattet av LIS1-stillinger. For å kunne spesialisere seg videre innen kirurgi, allmennmedisin, indremedisin eller andre områder må man få en slik stilling.

– Ved forrige opptak til LIS1-stillinger var det kun 36 prosent av søkerne som fikk jobb. Nå er det vår tur til å søke, men politikerne har ennå ikke gjort noe for å bedre problemet, sier Lilleberg. 

Morsom musikkvideo med et seriøst budskap

Lillebergs løsning ble en humoristisk musikkvideo, basert på poptvillingene Marcus & Martinus´ hitlåt Elektrisk. 

– Jeg tenkte at dette var en ypperlig mulighet til å ta opp et viktig tema på en ny måte, forklarer hun. 

Lilleberg og medstudentene ønsker at politikerne tar tak i problemet.

– Antall stillinger burde reflektere antall søkere. Ved forrige opptak var det hele 1278 søkere til kun 456 stillinger.

I år blir konkurransen enda hardere ettersom politikerne har bestemt at også norske studenter som har studert i utlandet må gjennom LIS1, uten at det er opprettet flere stillinger. Enkelte utenlandsstudenter trengte ikke det tidligere. 

NY VRI. Lilleberg håper hun kan fange politikernes oppmerksomhet med musikkvideo.

Det er vanskelig å skille seg ut i søknadsprosessen når alle studentene søker med mer eller mindre samme erfaring, forteller Lilleberg.

– Hva skjer med studentene som ikke får en LIS1-stilling?

– Man må søke på vikariat, og dermed ha en liten fordel når man igjen kan søke et halvt år senere. Jeg opplever imidlertid at man skal være veldig heldig for å få et vikariat som lege, svarer hun. 

Konkurrenter istedenfor lagkamerater

LIS1- stillingene ble lyst ut forrige fredag og søknadsfrist er 16. september.

– Det er fortsatt god stemning i klassen, men jeg er redd for at det kan bli fokus på konkurranse istedenfor fokus på å jobbe sammen, sier Lilleberg bekymret.

Hun synes det er trist at de må ha søknadsprosessen hengende over seg mens de ennå har seks eksamener igjen å lese til.

– Det tar mye energi, og jeg håper videoen kan bidra til at politikerne gjør noe med problemet.

Skal gjøres ny vurdering av behovet for stillinger
ENGASJERTE. Sisteårskullet på medisinstudiet ved UiB er gjengen som står bak musikkvideoen. Foto: Martin Nyhammer / Privat

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet forteller at presset på LIS1-stillingene som utlyses årlig er stort, blant annet fordi det er mange søkere med utdanning fra utlandet.

Erlandsen har stor forståelse for at det kan være frustrerende for nyutdannede leger at det kan ta tid å kunne starte på sin spesialistutdanning, men mener det er tjenestenes behov som må være førende for antallet LIS1-stillinger.

– Vi har bedt Helsedirektoratet gjøre en ny vurdering av behovet for stillinger fremover, forteller hun.

– Nesten alle i klassen ønsket å bidra

Etter å ha sett en musikkvideo laget av medisinstudenter ved Universitetet i Tromsø (UiT), tok Lilleberg initiativ til at hennes klasse på medisinstudiet skulle gjøre det samme.

Hun synes det var en god idé for å bygge samhold i klassen før de går hver sin vei når studiet er ferdig i desember. Det tok ikke lang tid fra forslaget var publisert på en intern facebook-gruppe, til ballen begynte å rulle.

– Forslaget ble veldig godt mottatt av medstudentene mine. Ettersom nesten alle i klassen ønsket å bidra ble det en effektiv prosess.

Filmingen ble gjort over to ettermiddager.

– Det var utrolig kjekt og ble godt mottatt av venner og familie, forteller Lilleberg. 

Powered by Labrador CMS