Hun har sceneerfaring, men aldri vært på direktesendt TV før

Først var student Emilie Byermoen usikker på om hun skulle takke ja til jobben.

Publisert Sist oppdatert

Fredag kveld er det duket for historiens aller første Aarebrotforelesning, ett år etter at den kjente professoren Frank Aarebrot gikk bort. I den anledning skal energistudent ved Universitetet i Bergen (UiB), Emilie Byermoen (22), debutere som programleder.

Forelesningen skal direktesendes på NRK2 og P2. Aarebrotforelesningen er et samarbeid mellom UiB, familien til Frank Aarebrot og Studentersamfunnet.

Utenfor universitetsaulaen står Byermoen og forbereder seg til øvingssending.

SMÅNERVØS. Byermoen øver på åpningsmonologen før fredagens sending.

– Jeg har lenge engasjert meg i Studentersamfunnet, og fikk derfor spørsmål fra styret om jeg ville takke ja til jobben som medprogramleder og sosiale medier-ansvarlig under sendingen, sier Byermoen.

I begynnelsen var energistudenten usikker på om hun skulle takke ja til tilbudet. Det å skulle være på direktesendt TV hørtes skummelt ut. Men studenten konkluderte med at dette er en sjelden mulighet hun ikke ville gå glipp av.

Et spesielt forhold til Aarebrot

Prosjektet er laget for å hylle professor Frank Aarebrots formidlingsevne.

– Jeg fikk raskt et forhold til Aarebrot da jeg begynte i Studentersamfunnet. Han var glad i studenter, og kjærligheten var gjensidig. Det var alltid stappfullt på Aarebrots arrangementer, fordi han snakket så livlig og morsomt om så mye forskjellig, sier Byermoen.

Den første Aarebrotforelesningen skal holdes av Bernt Hagtvet, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO) og Bjørknes Høyskole. Kveldens tema er fascisme.

Det er et viktig tema, både historisk og i dagEmilie Byermoen, student ved UiB

– Det er et viktig tema, både historisk og i dag. Jeg hører ordet fascisme oftere nå enn før, så vi trenger noen som kan rydde opp i fascismebegrepet, mener Byermoen.

– Min rolle under sendingen er å lede programmet sammen med Marte Rommetveit fra NRK, og være ansvarlig for å videreformidle twitter-meldinger med emneknaggen #NRK200 til Bernt Hagtvet.

Twitter-meldingene kan inneholde spørsmål eller kommentarer til foreleseren, for at seere kan komme i kontakt med foreleseren på direkten, forklarer Byermoen.

Har erfaring som møteleder

For å forberede seg har Byermoen tilbrakt tid hos NRK, og planlagt åpningen med sin medprogramleder.

– Vi legger opp til et muntlig språk, så vi bruker ikke manus, men stikkord, forteller hun.

UiB-studentens erfaringer fra Studentersamfunnet som blant annet møteleder og ordstyrer har gjort henne rustet til å stå foran et publikum, mener hun.

– Jeg er scenevant, men jeg er ikke vant til å stå foran et kamera. Derfor har vi prøvefilmet på forhånd, sier hun.

Byermoen tror det hadde vært spennende å jobbe i media, men likevel er ikke det veien hun vil gå. Hun studerer integrert master i energi, fordi hun ønsker å gjøre noe positivt for klima.

PUDDRES. Byermoen foretrekker så naturlig sminke som mulig.

–Drømmen er å finne på en fornybar energiløsning, sier Byermoen.

Studenten mener det viktigste er å drive med noe man liker.

– Jeg fikk jobben som programleder fordi jeg har engasjert meg i noe som jeg elsker å drive med. Det er viktig at studenter engasjerer seg, mener Byermoen.

Powered by Labrador CMS