Kultur

Maria (22) startet samtalegruppe for å hjelpe med norskopplæring

Etter å ha hjulpet flyktninger mens hun bodde i Paris, innså Maria (22) hvor seriøs situasjonen var. Nå håper hun å vise at folk flest kan gjøre en forskjell.

Publisert Sist oppdatert

I Speilsalen på Kvarteret møtes samtalegruppen Norsk Start Bergen. Bordene fylles opp, og praten går umiddelbart.

– Språknivået er veldig forskjellig, men nettopp derfor er dette så viktig. Er det vanskelig for oss å snakke med dem, er det også vanskelig for de ute i hverdagen, sier Maria Selsås Fjogstad (22).

På eget initiativ har Fjogstad arbeidet med å starte samtalegruppen, hvor frivillige studenter møter flyktninger og andre innvandrere som ønsker å lære seg norsk.

Etter mye planlegging kunne hun omsider ønske velkommen til første møte i midten av september.

– Før åpningen hadde jeg mareritt om alt som kunne gå galt, men det har gått over all forventning!

Langt engasjement

Målet med samtalegruppen er «integrering gjennom inkludering», forteller Fjogstad. Hun håper å vise at folk flest kan gjøre en forskjell.

– Innen politikken er det ofte snakk om hvem som har ansvaret for integreringen. Vi vil legge fokus på at fellesskapet også må gjøre en innsats.

Hun har lenge vært engasjert i å hjelpe flyktninger, og forteller at hun tidligere har arbeidet på asylmottak. Engasjementet hennes begynte å vokse mens hun bodde i Paris i 2016.

ENGASJERT. I tillegg til å lede Norsk Start Bergen studerer Fjogstad både ved NHH og UiB, og er innehar en rekke andre verv.

– Der arbeidet jeg med å gi tepper og lignende til flyktninger som bodde ved metroen. Jeg fikk et innblikk i hvor seriøs situasjonen er, noe som kan være vanskelig å se her i Norge.

Les også: Deler ut gratisavis med gladnyheter

Hun forteller at hun var usikker på om det var behov for enda en samtalegruppe, ettersom det allerede eksisterer flere i Bergen. De andre aktørene var derimot svært positive til oppstarten, da deres grupper ofte er stappfulle, sier Fjogstad. 

Norsk Start har også organisasjoner i Oslo og Trondheim.

Travel hverdag

Hun poengterer også at Norsk Start Bergen legger vekt på at det skal være enklest mulig å delta.

– Det skal være et lavterskeltilbud for de som har en time til overs på mandagskvelden. Både studenter og deltakere skal slippe å måtte forberede seg.

Hun gleder seg over at studentene kommer fra flere forskjellige skoler og fakulteter, noe som gjør at man blir kjent med nye fjes.

– Mange deltakere og frivillige har møtt opp uten å kjenne noen, og det har gått helt fint. Man bare setter seg ned ved bordet, og så er praten i gang.

GODT OPPMØTE. Bordene er fulle, og praten går løst.

Selv trives Maria best når hun er travel. Hun studerer på både NHH og UiB, og har en rekke andre verv, inkludert i en miljøorganisasjon på NHH som hun bidro til å starte. Det ga hun tryggheten til å starte opp en samtalegruppe alene.

– Jeg er veldig samfunnsengasjert, og jeg vet nå at jeg har stå-på-viljen til å kunne starte opp noe. Da gjør jeg det. Jeg vil prøve å gjøre verden til et litt bedre sted.

Fornøyd

 Frivillige Karen Holst-Larsen (20) er svært positiv til opplegget:

– Det er et veldig flott og sosialt initiativ. Man møter mange flotte mennesker, samtidig som man føler at man gjør en forskjell.

Les også: Jobbet for kvinners seksualhelse i Malawi

Markus Rogne Myklebust (22) er enig, og legger til:

– Jeg synes integrering er viktig, og dette er en fin mulighet til å selv kunne bidra. Jeg er imponert over hva Maria har stelt i stand!

Maria selv virker å være fornøyd med kvelden:

– Forrige gang var jeg sliten i kjeven fra å smile så mye. Jeg tror det blir det samme i kveld!

Les også: Psykolog svarer – Derfor sliter så mange studenter psykisk

IMPONERT. Frivillige Markus Rogne Myklebust (22) er positiv til opplegget.

Les også: UiB-student Sara (26) blir ordfører

Powered by Labrador CMS