Leder

På tide at Akademika viker for studentene

Fast bokhandel på campus er utdatert. Arealene bør brukes til studentenes beste.

LEDER: Fagbokhandlene bør ikke lenger få beslaglegge indrefiletene av arealer på campusene i Bergen.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Dette er en leder. Lederartikkelen gir uttrykk for Studvest sin holding som en partipolitisk uavhengig avis av og for studenter tilknyttet de høyere utdanningsinstitusjonene i Bergen.

I august ble det klart at ledelsen ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) ønsker å fjerne fagbokhandelen Akademika fra campus.

Beslutningen ble møtt med blandede reaksjoner fra ansatte og studenter.

Denne uken kan du lese at det også er fremmet forslag i Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen (UiB) om å fjerne Akademika fra lokalene på Studentsenteret, ved at butikkens leieavtale ikke fornyes.

Hensikten er å frigjøre arealene til fordel for et område hvor studenter og organisasjoner kan drive med sitt, etter inspirasjon fra NTNU Trondheims eget studentsenter.

Det er et godt forslag.

Studentene vil ha godt av å få et eget areal på Studentsenteret som er satt av til hygge og avslapping, og ressurser som studentorganisasjonene kan benytte seg av.

For dagens utnyttelse av arealene er ikke optimal. Dette gjelder også Akademikas butikker ved Norges Handelshøyskole, BI Bergen og HVL på Kronstad.

Rundt semesterstart benytter mange Akademika for å hanke inn pensumitteratur. I august og januar strekker køene seg utenfor bokhandlene, før kundestrømmen avtar utover året.

Det er uunngåelig, men vitner samtidig om at lokalene har et ubrukt potensial store deler av året.

Et alternativ kan være pop-up butikker på de ulike campusene ved studiestart og i hektiske perioder.

Ellers kan litteraturen bestilles digitalt. Dette har tross alt studentene god erfaring med, ettersom det er en etablert praksis å handle pensum brukt på digitale plattformer for å spare penger.

Dette er ikke første gang Akademikas posisjon i studentbergen er oppe til debatt. I 2019 skal faddere ved flere fakulteter ved UiB ha blitt fortalt av Akademika at de måtte snakke varmt om bokhandelen til sine fadderbarn, og fikk ikke lov til å nevne andre bokhandler for dem.

Det fikk naturlig nok flere av UiB-fadderne til å reagere.

Det burde ikke være noen automatikk i at Akademika, som den kommersielle bokhandelen den er, hverken skal få monopol eller spesialbehandling av studiestedene eller studentene.

Og det er betimelig å spørre seg om hvorvidt det at én kjede har alle utsalgene på campusene i Bergen, er løsningen som gir studentene det beste tilbudet.

Kjeden er i flere tilfeller dyrere enn sine konkurrenter.

Når saken behandles på parlamentsmøtet onsdag 25. oktober, har Studentparlamentet ved UiB muligheten til sende et tydelig signal til ledelsen ved universitetet om at fast bokhandel på campus er utdatert.

Rådgivning fra bokhandelens dyktige ansatte og spesialiseringen av litteraturutvalget for de ulike studieprogrammene er verdifullt for studenter og ansatte, men dette er kvaliteter Akademika kan ta med inn i et nytt hel- eller halvdigitalt format.

Fagbokhandlene bør ikke lenger få beslaglegge indrefiletene av arealer på campusene i Bergen.

De fortjener studentene å bruke til sitt eget beste.

Vil du få din mening på trykk i Studvest?
  • Send innlegget ditt på e-post til ansvarligredaktor@studvest.no.
  • Typiske innlegg er rundt 500 ord.
  • Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte og redigere innlegg.
  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, fremstår som reklame eller som er hatske og trakasserende.
  • Legg ved et portrettbilde av deg selv.
Powered by Labrador CMS