– De synes det er svært ubehagelig, sier Dag Rune Olsen til NRK.

KJENTE FORSKERE. 19 av UiBs mest kjente forskere skal ha blitt utsatt for et hackerangrep fra Iran. ARKIVFOTO: THEA STEPHANSEN


Angrepet, som trolig er styrt fra Iran, har rammet flere hundre universiteter i flere land, deriblant Norge og Universitetet i Bergen (UiB). Det melder NRK. Ni iranere er siktet for å stå bak operasjonen. De er etterlyst av FBI, som har etterforsket angrepet.

UBEHAGELIG. Rektor ved UiB, Dag Rune Olsen, forteller at de rammede forskerne synes det er svært ubehagelig. ARKIVFOTO: NORA ELVESTAD

Rektor ved UiB, Dag Rune Olsen, forteller til NRK at 19 av deres mest kjente forskere ble utsatt for angrepet.

– De synes det er svært ubehagelig, legger han til.

Olsen sier videre at deres ansatte og deres e-postsystemer er blitt brukt til simpelt tyveri.

NRK skriver at forskerne ble hacket gjennom en falsk mail som så ut til å komme fra en tysk forsker. I e-posten spør avsenderen om et samarbeid. Gjennom en lenke kom man til en innloggingsside som var lik Universitetet i Oslo sin. Brukernavn og passord ble så stjålet dersom forskeren skrev det inn. Hackerne brukte dette for å stjele vitenskapelige artikler.

Hanne Blomberg, leder for seksjon for statlige aktører i PST, forteller til NRK at de ikke vet nøyaktig hvorfor angrepet ble utført, men at det tilsynelatende er for å hente ut forskningsmateriale.

UiB mener de har gode systemer for å hindre hackerangrep av denne typen.

Kommentarer

kommentarer