«Mesterhjernen» på skolebenken - David Toska forteller om studietiden i fengsel

2023 var året med flest fengselsstudenter siden 2018. Vi har snakket med den tidligere studenten, David Toska, om hvordan studiehverdagen er når man sitter inne.

MESTERHJERNEN: David Toska fullførte to bachelorgrader da han satt i fengsel.
Publisert

I 2011 var det 146 innsatte i norske fengsler som avla eksamen innenfor høyere utdanning – en av disse: David Toska.

Når Studvest møter Toska, er det på kontoret hans i Eidsvåg. Her jobber han som daglig leder i Wayback, et ettervernstilbud for straffedømte.

WAYBACK: Siden august har Toska jobbet som daglig leder i Wayback Bergen.

I 2007 ble han dømt til 20 års fengsel, blant annet for sin rolle i norgeshistoriens mest kjente ran, NOKAS-ranet. Allerede før dommen falt begynte han å ta opp fag fra videregående.

– I starten, før jeg begynte å studere, måtte jeg ta opp fag fra videregående for å få vitnemål. Jeg hadde allerede fullført noen fag, men jeg gikk realfagslinje og trengte flere av de fagene for å bli ferdig.

Student på UiB

Etter at vitnemålet var sikret og soningen startet i Stavanger fengsel, fortsatte han på realfagssporet og tok matematiske fag ved Universitetet i Bergen (UiB).

– For å kunne studere i fengsel måtte jeg velge noe bokbasert, som ikke hadde obligatorisk oppmøte. Etter å ha sett mye rundt kom jeg frem til at matematikk på UiB passet best. Man trengte ikke så høyt snitt for å komme inn, så selve søknadsprosessen var ikke problematisk.

STUDENT: Toska studerte i flere år fra fengselet.

– Som alle andre søkte jeg gjennom Samordna opptak.

– Hvorfor bestemte du deg for å studere i fengsel?

– Jeg følte at jeg måtte bruke tiden i fengsel til noe produktivt. Da jeg ble dømt visste jeg ikke om det kom til å ta 10, 12 eller 15 år før jeg slapp ut, men jeg ville være rustet til å bli en del av samfunnet igjen når den tid kom.

Når man sitter på lukket soning, altså den «klassiske» fengselsformen vi kjenner fra film og TV, har man ikke tilgang til internett. Toska forteller at man er helt avhengig av at en betjent eller universitetsansatt kan følge deg, slik at man kan logge seg inn på universitetets portal for å melde seg opp til fag, levere oppgaver eller ta eksamen.

– Hvordan fungerer det å ta eksamen når man studerer i fengsel?

– Det fungerer nesten helt likt som vanlig. Skoleavdelingen i fengselet arrangerte det, og da var det gjerne noen pensjonister eller andre som var eksamensvakter. Den største forskjellen var at jeg satt alene, siden det ikke var noen andre som tok de samme eksamenene.

– Kan bli tungt med realfag

I etterkant av NOKAS-ranet ble han kjent som «mesterhjernen» i media. Da han tok opp fag fra videregående fikk han blant annet seks i historie. På studiet gikk det også bra.

– Jeg hadde en egen regel om at jeg satset på å ligge rundt et B-snitt, og det var der jeg endte opp.

– Man sitter med nesen i en bok. Noen blir litt paniske når det er stressfylte perioder. Jeg var nok en av dem – en gang i blant.

David Toska

Etter seks år fullførte han bachelorgraden. Som mange andre fengselsstudenter slet også han med motivasjonen.

– Jeg brukte en del år på bachelorgraden. Til tider slet jeg med motivasjonen. Det kan bli veldig tungt med realfag.

Av de 144 fengselsstudentene i 2023, var det kun 85 som tok eksamen. Ifølge kriminalomsorgen er hovedgrunnen til dette den samme som Toskas: Mangel på motivasjon. 

Etter at bacheloren var fullført og han gikk over til åpen soning i Bergen, dukket det opp nye muligheter.

– I 2015 begynte jeg på dataingeniørstudiet på Høgskolen på Vestlandet (HVL). Siden jeg var overført til åpen soning, ble det mulig å møte opp fysisk på forelesninger og andre aktiviteter.

Dette førte til at han i 2017 vant en innovasjonskonkurranse sammen med fire medstudenter.

– Dette var en del av et prosjektfag på HVL. Oppgaven gikk ut på å komme med en idé som kan skape løsninger for fremtidens Haukeland universitetssykehus. Da kom vi frem til at en god idé kunne være en app som kan brukes til pakkesporing av pasientprøver, slik at de ikke skulle komme på avveie.

– Hvorfor gikk du over til programmering?

– Planen var egentlig å ta master i matematikk, men for å gjøre det måtte jeg ta opp noen fag innenfor programmering. Etter å ha tatt disse fagene ble jeg såpass revet med at jeg bestemte meg for å gå videre med det.

Ingen studiemiljø i fengsel

I perioden da Toska gikk på UiB var det i gjennomsnitt 157 personer i hele landet, som studerte fra fengsel. 

KUNST: Wayback sine lokaler er prydet med kunst.

– Var det mange andre studenter i Stavanger fengsel?

– Det varierte veldig. Det var ikke noe studiemiljø, men mange leste og hadde de samme rutinene som vanlige studenter.

På lik linje med andre studenter var det også normalt at eksamensstresset tok over i de mest intense periodene.

– Man sitter med nesen i en bok. Noen blir litt paniske når det er stressende perioder. Jeg var nok en av dem – en gang iblant.

Den hektiske arbeidshverdagen

Etter at han ble ferdig med studiene og slapp ut av fengsel, jobbet han som freelancer innenfor programmering, frem til han begynte i Wayback for seks måneder siden.

– Hvordan har du fått bruk for det du lærte i senere tid?

– Når det kommer til matematikken, så har jeg ikke brukt mye av det direkte. Derimot så hjalp prosessen rundt veldig mye, blant annet det å lese og sette seg inn i «tungt» materiale på engelsk har kommet godt med. Da jeg gikk over til programmering var dette nyttig.

BBB: BERGENS BESTE

Bar: Fryd og Lyst i Laksevåg

Bakeri: BIT på Galleriet

Bybanestopp: Bergen Lufthavn (da er man endelig ferdig)

– Jeg tok også fag i økonomi, så jeg får bruk for både det og programmeringen fra tid til annen.

Midt i intervjuet ringer telefonen. Det er en hektisk arbeidshverdag som daglig leder i Wayback.

– Ble du «headhuntet» til jobben?

– Det var helt tilfeldig at jeg endte opp her. Jeg så etter en programmeringsjobb, men så fant jeg ut at denne jobben fantes. Da tenkte jeg at den kunne passe for meg. Det var egentlig ikke planen å jobbe med noe som var relatert til den gamle identiteten min.

– Hva er arbeidsoppgavene deres?

– Vi går blant annet inn i fengsel for å besøke folk og etterhvert hjelpe dem, slik at de kan bli en del av samfunnet igjen. Dette kan være alt fra å fikse gjeldsproblemer til å skaffe dem bolig når de kommer ut. 

Han ser lyst på fremtiden, men livet som student har han lagt bak seg.

– Nå er jeg ferdig med skole, så det blir ikke noe mer studier.

Noen dører er stengt

Mot slutten av intervjuet kommer vi inn på tiden hans som sjakkekspert på TV2. Kanalen fikk sterk kritikk for dette valget.

– Hva tenker du om at folk er kritiske til at tidligere straffedømte blir en del av mediebildet?

– Man må ha respekt for at andre er kritiske. Det finnes ofre i denne saken, og man må vise forståelse for at det er reaksjoner når en sak med så stor publisitet blir tatt opp igjen.

SJAKKEKSPERT: I 2022 ble Toska ansatt som sjakkekspert hos TV2. På grunn av dette fikk kanalen mye kritikk.

– Men generelt er det klokt at også straffedømte får en sjanse, slik at det kan hjelpe med deres rehabilitering og tilpasning til samfunnet. Man må også forholde seg til at noen dører er stengt når man er tidligere straffedømt.

– Til slutt. Anbefaler du andre å studere når de sitter inne?

– Det er en veldig sunn ting å gjøre når man er i fengsel. Det gir deg god erfaring og bidrar til å klargjøre deg for livet utenfor, når du slipper ut.

Powered by Labrador CMS