Skal gå MMA-kamp under utvekslingsopphold

Hvis psykologistudenten går seirende ut av ringen, kan det være gjennombruddet han har ventet på.

KAMPKLAR. Torbjørn Madsen har trent hardt under utvekslingsoppholdet i Cape Town. Han føler seg mer selvsikker enn noen gang. FOTO: TERRY BLANCHE
Publisert Sist oppdatert

Mixed Martial Arts (MMA)

  • Fullkontakt-kampsport som tillater bruk av både slag- og grapplingteknikker, stående og på bakken, fra en rekke andre kampsporter.
  • Sporten er forbudt i Norge.
  • Det finnes over hundre aktive amatørutøvere i Norge.

Torbjørn Madsen går profesjonsstudiet i psykologi ved Universitetet i Bergen (UiB). I flere år har bergenseren drevet med kampsporten MMA. Den 31. mars skal han gå sin femte proffkamp, mot den lokale fighteren Bruno «The Major» Mukulu, i Cape Town.

– Han har tre ganger så mange proffkamper som meg, og erfaring fra dette miljøet. Så han har definitivt fordelen av hjemmebane, og den tryggheten det gir, sier Madsen.

Likevel mener bergenseren at han selv har gode forutsetninger til å vinne kampen.

– Jeg har en tydelig fordel fordi jeg er større, og jeg mener at det både teknisk og fysisk er et gap mellom oss. Mukulu har i tillegg blandede resultater, mens jeg står ubeseiret.

– Aldri hatt mer selvtillit

Madsen har vunnet alle sine fire proffkamper, og sine tre amatørkamper. Mukulu har derimot fem seire, syv tap og én uavgjort. Bergenseren foretrekker å slåss på bakken, mens Mukulu primært liker å holde det stående.

– Får jeg kampen til bakken, tror jeg at han kommer til å bli fullstendig overveldet, sier Madsen.

FØLER SEG HJEMME. Da Madsen ankom Cape Town, forhørte han seg rundt etter et bra gym. Han endte opp på Pride Fighting Academy. – Her er det bra folk og gode holdninger. Jeg sa tydelig ifra til treneren at jeg var giret på å jobbe knallhardt, men at jeg ikke var interessert i å komme inn og få ukentlige hjernerystelser på trening her. FOTO: TERRY BLANCHE

I tillegg har de lokale MMA-trenerne i Cape Town jobbet mye med å forbedre psykologistudentens bokseteknikk. De lærer han å holde en mer aggressiv stil i ringen.

– Jeg gleder meg til å få prøvd ut de nye verktøyene jeg har fått her. Jeg har uten tvil aldri hatt mer selvtillit på vei inn i en kamp enn det jeg har nå.

Jobber med klinisk psykologi

På utveksling i Sør-Afrika jobber Madsen på en klinikk for ungdom.

– Det byr på en del utfordringer å jobbe i de forholdene som eksisterer her nede. Men dersom man er villig til å ta hensyn til kulturelle forskjeller, og å måtte strekke seg litt lenger enn vanlig for å imøtekomme ungdommene, er det en kul opplevelse, forteller Madsen.

Et spennende praksisopphold var ikke det eneste som lokket bergensstudenten til Sør-Afrika. Der er nemlig sjansene for å få en ny proffkamp i MMA betydelig større enn i Norge. Madsen skulle egentlig ha gått en kamp forrige semester, men motstanderen trakk seg.

– Det har vist seg veldig vanskelig å få booket interessante kamper fra Norge, og jeg har vært vanvittig uheldig med antall motstandere som har trukket seg. Alle vil være proffe fightere, men ingen vil ta en risk.

I Sør-Afrika har de derimot en stor organisasjon, Extreme Fighting Championship (EFC), som byr på langt større muligheter.

EN ANNERLEDES PRAKSIS. UIB samarbeider med klinikker i Cape Town, hvor profesjonstudenter kan få eksternpraksis. Det dreier seg om klinisk arbeid. — Det virket som et kult prosjekt, hvor en får jobbe med folk fra en helt annen sosioøkonomisk realitet enn det vi nordmenn kommer fra. Jeg jobber for Trauma Clinic, som samarbeider med skoler hvor elevene er fra relativt fattige kår, forteller Madsen. FOTO: TERRY BLANCHE

– Nå er jeg bare fornøyd med å ha funnet en fyr som virker som han ikke har tenkt å feige ut før startstreken, sier psykologistudenten.

Å vinne her vil åpne dører

Oppholdet i Sør-Afrika kan være det neste steget i bergenserens profesjonelle MMA-karriere.

– Denne kampen dreier seg om å introdusere seg selv for publikum her nede. Å få en seier i EFC åpner mange dører, forklarer han.

Madsen forteller at organisasjonen har mange øyne på seg. I tillegg har de mye ressurser, som gjør dette til en lukrativ mulighet.

– Dette er sjansen jeg har ventet på lenge. Dette er resultatet av et lite tiår med trening.

Og han går virkelig inn for seier. I Sør-Afrika trener Madsen ofte opp til fem timer om dagen.

– Å gå rett fra skandinavisk vinter, til å trene i afrikansk sommervarme, på et gym uten aircondition har resultert i at jeg må drikke 8-10 liter vann om dagen, og at de vanlige løpeturene mine på kvelden er uaktuelle, forteller han.

Treningen er omfattende, og stjeler mye tid. Likevel får han gjort det han skal under praksisoppholdet.

BEST PÅ BAKKEN. Madsen foretrekker å få kampene til bakken. Lykkes han med det mot Mukulu, har han en god sjanse til å vinne. FOTO: TERRY BLANCHE

– Jeg har vært veldig heldig som er på en klinikk som tillater meg å styre egen arbeidsdag selvstendig, så jeg får gjort all jobben jeg skal.

En vanlig dag for Madsen på utveksling innebærer en treningsøkt klokken 06.00, etterfulgt av en løpetur til jobb, litt tid til hvile etter jobb, etterfulgt av en ny treningsøkt på kvelden.

– Dagene flyr, men på en god måte, sier han.

Powered by Labrador CMS