Nyhet

Studentidretten har vokst med 39 lag på fire år

Det blir flere og flere studentidrettslag. Samtidig må de konkurrere om den samme treningsplassen som har vært siden 2007.

KJEMPER OM PLASSEN. Karateinstruktør Lillian Nesheim setter inn et solid slag mot ansiktet til Sondre Gadeholt. Det er seriøse greier. Selv om det kun er trening, er det ordentlig selvforsvar de trener på.
Publisert Sist oppdatert

HALLTIDER

  • Velferdstingets studentidrettsråd fordeler treningstider til 8 organisasjoner:
  • BSI (Bergen studentidrettslag)
  • NHHI (Norge handelshøyskoles idrettsforening)
  • BTSI (Bergen Teknikersamfunds idrettsforening)
  • JIL (Juristforeningens studentidrettslag)
  • BISI (BI studentsamfunn idrett)
  • Student-KRIK (Kristen idrettskontakt Bergen)
  • UKK (Universitets karateklubb)
  • UBIL (Universitets bedriftsidrettslag)

 

– Skal jeg avslutte eller balansere han?

Ordene kommer fra judoinstruktør Anneli Olsbø. Hun kaster Joakim Kyrre Myklebust i bakken.

Det ble en avslutning.

– Flere må trene på gangen

De er begge en del av judolaget til Bergen studentidrettslag (BSI). De trener på Studentsenteret to ganger i uken. På andre siden av skilleveggen trener BSIs karatelag, som i tillegg til to treninger på Studentsenteret har en trening i kjelleren på Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV).

– Karategruppen ønsker enda en trening på senteret, sier leder for BSI Kampsport, Florian Müller.

Han forklarer at kjelleren på SV er altfor liten for karatelaget, og at de føler seg presset ned dit. Flere må stå i gangen for å trene fordi det ikke er plass til alle på det rommet, ifølge kampsportlederen.

– Det går ikke. Det er en dårlig vits, sier Müller.

39 nye lag

BSI kampsport er ikke de eneste som merker presset på treningstider. De siste fire årene har studentidrettsorganisasjonene NHHI, BSI, BTSI, JIL og BISI fått 39 nye lag, og er nå oppe i 137 lag totalt. 

PLASSMANGEL. Aikido-utøverne Palina Tember (til venstre) og Julie Hamra må trene i kjelleren på Det samfunnsvitenskapelige fakultet. Det samme må karatelaget til BSI. – Det går ikke. Det er en dårlig vits, sier lederen for BSI Kampsport, Florian Müller.

Men lagene har ikke fått mer plass å trene på.

– Nå begynner det å bli veldig trangt om plassen. Vi kunne gitt et bedre treningstilbud for flere studenter, men på grunn av kapasitetsproblemer må vi dele på den plassen vi har, sier Jostein Lund Halvorsen, som er leder for Norges handelshøyskoles idrettsforening (NHHI)

NHHI hadde 850 medlemmer fordelt på 42 lag i 2014. I dag har de 1300 medlemmer på 54 lag. Flere av de andre idrettslagene har vokst i liknende tempo.

– Kapasitetsproblemer for idrettslagene er det eneste hinderet for at studentidretten skal kunne vokse seg enda større, sier Halvorsen.

Ønsker flere haller

Hvor og når hvert lag får trene bestemmes før hvert semester i Velferdstingets studentidrettsråd. De deler ut treningstider i Fantofthallen, Lehmkuhlhallen og på Studentsenteret til hver av de åtte idrettsorganisasjonene (se faktaboks). Deretter bestemmer organisasjonene hvordan tidene skal fordeles ut til hvert enkelt lag.

Selve treningshallene er det Sammen som tilbyr.

Direktøren for Sammen trening, Bård Johansen, forteller at deres idrettshaller er utnyttet til full kapasitet, og forstår at studentlagene føler seg presset.

– Behovet er større enn kapasiteten, og jeg tror vi lett hadde fylt en hall til, sier Johansen.

Han legger til at han syns Sammen har et godt tilbud, selv om han gjerne skulle ønsket seg en eller to haller til.

Ikke utvidet siden 2007

Selv om antall lag har økt opplyser Johansen at studentidrettslagene ikke har fått mer plass til å trene på siden Studentsenteret ble bygget i 2007.

På spørsmål om hvorfor treningskapasiteten for lagidretten ikke har blitt utvidet siden den gang svarer han at det ikke har vært noe ledig areal i byen.

– Vi vil bygge hall enten der studentene bor eller studerer, så steder langt unna ville ikke vært aktuelt, forklarer Johansen.

I stedet vil han fokusere på å utvide Fantoft- og Lehmkuhlhallen. Disse planene skal presenteres for styret denne uken.

– Nå har vi også overtatt et rom på Kronstad hvor vi vil legge til rette for kampsporttrening, Det kan frigjøre mer plass til andre lag i de andre treningshallene, sier han.

Rommet vil imidlertid bare være tilgjengelig ut neste år. Etter det planlegges en stor utbygging av hele bygget. Under ombyggingsperioden vil det være mindre plass til å trene enn det er i dag. Planen er at det i 2022 skal stå klar et større bygg med butikker, leiligheter og et større treningssenter på Kronstad, forklarer Johansen.

– Det ideelle ville vært et permanent kampsportsenter, men det tror jeg ikke vil skje før et nytt bygg står klar. Men nå har vi iallfall 160 kvadratmeter ekstra vi kan tilby til kampsportlagene, sier han.

Vil ha minst to treninger

Nyheten om treningsrom på Kronstad gleder kampsportsjef Florian Müller. For han er forutsigbarhet nøkkelen. Slik har det ikke vært til nå.

– Judo trener to ganger i uken, og det er greit. Men om et halvt år må vi på nytt forhandle om treningstider, og vil stå i fare for å miste noe av tiden til et annet lag, sier Müller.

PRESSET. Leder av BSI Kampsport, Florian Müller, føler karatelaget har blitt presset ned i en alt for liten SV-kjeller. – Flere må stå i gangen for å trene fordi det ikke er plass til alle på det rommet.

Det tåler de ikke, forklarer kampsportlederen.

– Hvem gidder å betale medlemskontingenten hvis det bare er en trening i uken, spør han.

Powered by Labrador CMS