Nyhet

Lover tatovering dersom mange nok stemmer i valget

Studenttinglederen vil doble valgdeltakelsen på HVL, men det vil svi litt om den blir for høy.

SUPPEAKSJON. Henrik Waage Tjore deler ut suppe og informerer om HVL-valget som avgjøres onsdag 6. november.
Publisert Sist oppdatert

– Hei, vil du ha gratis suppe? Husk å stemme ved valget. Det starter i dag!

Henrik Waage Tjore smiler og gir ut ei skål med kjøttsuppe til en sulten student på Høgskulen på Vestlandet (HVL) onsdag formiddag. Han er leder av Studenttinget på Vestlandet (STVL), og snakker ivrig om deres nye valgomat og viktigheten av studentengasjement.

– I dag er det kick off for valget, og det er derfor vi har denne suppeaksjonen. Det er ingen som går her som ikke skal vite at valget har startet, sier Tjore.

Det skal velges representanter til Studenttinget, samt tillitsvalgte for de forskjellige instituttene. Totalt er det 20 plasser i Studenttinget som skal velges. Ti av dem i Bergen.

– Det er 46 kandidater som har stilt til Studenttinget, så konkurransen er ganske hard. 54 kandidater stiller som instituttillitsvalgte.

Spøk kan bli til alvor

Da Tjore ble STVLs leder uttalte han til Studvest at målet er å øke oppslutningen. Nå går han imidlertid lengre enn andre.

– Det startet som en spøk. Vi snakket hvordan vi kunne få flere av de engasjerte studentene på studenthuset til å mobilisere til valg, så tullet jeg med at jeg skulle ta en tatovering hvis vi får over 25 prosent oppslutning. Det blir i så fall en liten måke, som er den uoffisielle logoen vår.

Plutselig måtte han skrive under på det. Bokstavelig talt.  

– Hvis det skjer må det bli plassert på et godt skjult sted. Det er kanskje ikke alle som blir like glade for det av mine nærmeste, sier han og ler.

Nå er målet å nå 20 prosent, minst. Fjorårets valgdeltakelse lå på 10,44 prosent. Det mener Tjore er for dårlig.

– Det er cirka 30 prosent av studentene her som enten studerer på deltid eller videreutdanner seg, og som derfor ikke er på campus så ofte. Derfor er det viktig at vi når ut til de andre studentene. Det er viktig at de benytter seg av studentdemokratiet.

Bygger helt ny kultur

Tjore forteller at det har skjedd en svær omlegging av demokratiet på HVL.

– Før har det vært sånn at man har kun hatt representasjon på sine campuser, der for eksempel lærerstudenter i Bergen har kunnet representere sine ønsker og krav. Men det er lærerstudenter på Stord og i Sogndal også. Vi har derfor vært nødt å lage et felles studentråd på fakultetsnivå, som kan representere alle studentene på fakultet for lærer, kultur og idrett, og de andre fakultetene.

Dette skal gjøres gjennom å kvotere inn to personer fra hvert fakultet som instituttillitsvalgte, som skal fungere som et mellomledd mellom studenter og HVL. Han sier de på kort tid har måttet bygge en kultur ut av lufta.

FORNØYD. Det er over 100 studenter som totalt har stilt til verv, enten til Studenttinget eller som tillitsvalgte. Det er leder Henrik Waage Tjore glad for.

– Jeg er veldig imponert over rekrutteringsarbeidet som har blitt gjort av de fakultetstillitsvalgte. Totalt er det over 100 studenter som har stilt til verv. Det er mange fra første- og andreåret, og dette gjør at vi sikrer bred representasjon som gjenspeiler studentmassen på HVL. Det er veldig bra, sier han.

Tror aksjonene hjelper

Fysioterapistudentene Kristiane Reinertsen og Sofie Tilrem fikk vite at valget startet i suppekøa. De tror aksjonene kan få flere til å stemme.

– Jeg hadde ikke hørt om at det var valg før nå, så jeg tror det hjelper, sier Tilrem.

Ingen av dem har en spesiell hjertesak, men studentene tenker det er en god idé å ta valgomaten før de bestemmer seg.

– Jeg tenker at jeg skal stemme og sette meg inn i hva det er kandidatene står for, sier Reinertsen.

Powered by Labrador CMS