10 millioner mindre til Griegakademiet: – Umulig å få et bygg som dekker våre behov

Ti millioner til Griegakademiet var allerede bevilget. Nå er hele summen fjernet i det reviderte nasjonalbudsjettet.

REAGERER: Leder for studentorganisasjonen ved Griegakademiet, Selma Aurelia Holth, er skuffet over kuttet.
Publisert

– Vi fikk i utgangspunktet mindre penger enn det vi faktisk trenger til det nye Griegakademiet, sier Selma Aurelia Holth. Hun studerer utøvende jazzvokal og er leder for studentorganisasjonen ved Griegakademiet.

– At det nå blir enda mindre, gjør det nesten umulig å få et bygg som dekker våre behov, sier Holth.

Etter å ha kjempet for et nytt bygg til Griegakademiet i flere tiår, ble det i desember endelig bevilget ti millioner kroner for å starte prosessen. 

Med et klart avsatt område på Møllendal, to godkjente kvalitetssikringer, og en ferdig bygningsplan, har det eneste hinderet for et nytt Griegakademi vært nok midler til å starte opp. 

I regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett er oppstartsbevilgningen derimot blitt redusert med nøyaktig samme sum: ti millioner kroner. 

På nippet til å gi opp

Dagens bygg beskriver Holth som alt annet enn egnet for musikkutdanning. De nåværende lokalene er en gammel barneskole med dårlig ventilasjon og mugg. Hun forteller at studenter har blitt dårlige av luften.

– Vi har også for få rom, og mange må øve i bittesmå rom uten støydemping. Mange rom har vi ikke lov til å bruke på dagtid, fordi det forstyrrer administrasjonen og andre forelesninger, forklarer hun.

Holth forteller også at de mangler konsertsaler og gode lydanlegg.

– Vi har heller ikke rom som er tilrettelagt for messinginstrumenter, så trompetistene har blitt kastet ned i kjelleren, fordi de lager så mye lyd. 

DÅRLIG VENTILASJON: Holth forteller om flere mangler.

Hun understreker at mangelen på egnede lokaler også påvirker studentmiljøet.

– Mange velger heller å øve hjemme, og da mister vi det faglige og sosiale fellesskapet. Det ødelegger for både studentmiljøet og nettverksbygging. Det er veldig trist.

Å kjempe for nytt bygg har blitt rutine for studentene ved Griegakademiet.

– Hver eneste høst og vår må vi bruke tid på å demonstrere og kjempe for å bli prioritert i statsbudsjettet. Det er utmattende å skulle bruke studietiden på dette i stedet for å studere, sier Holth. 

Selv om engasjementet er stort, forteller hun om frustrasjon blant medstudentene.

– Jeg tror mange er på nippet til å gi opp. Når vi blir nedprioritert gang på gang, føles det som om vi mister vår verdi. Det er jo vi som holder mye av kulturen i gang i Bergen sentrum.

– Et løfte er et løfte

Rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen, er skuffet over regjeringens forslag.

– Det er et løftebrudd, og jeg tar det for gitt at nybygget til Griegakademiet kommer. Jeg er glad for at Sosialistisk Venstreparti (SV) og Senterpartiet (SP) tydelig signaliserer at de vil ta dette inn i forhandlingene om revidert budsjett nå før sommeren, sier hun. 

REKTOR: Margareth Hagen sier at et et nytt bygg for Griegakedemiet skal realiseres.

Hagen trekker frem viktigheten av å få opp et nytt bygg snarest, og at tilstanden på Griegakademiets nåværende bygg er helt uutholdelig. 

Det er derimot ikke et alternativ å pusse opp og bygge om dagens bygg, og det er heller ikke mulig å betale for et nytt bygg selv. Hagen håper dermed på at midlene vil forhandles inn i budsjettet igjen. 

– Vi gir oss aldri! Dette bygget skal realiseres, selv om det nå blir en ekstra runde med usikkerhet. Et løfte er et løfte, konkluderer hun. 

Musikkstudentene fortjener bedre

Leder i Studentparlamentet, Tuva Brady Normanseth, poengterer hvor viktig det er å få på plass et godt bygg for musikkstudentene.

KJEMPER FOR BYGG: Tuva Brady Normanseth, leder i Studentparlamentet, skal fortsette arbeidet mot nytt bygg.

– Vi mener at musikkstudentene fortjener bedre enn mugg og vannskader i øvingslokalene sine. Dette har vært en kamp i flere år, og da blir det en ekstra stor skuffelse når det egentlig var gitt et løfte om at det skulle komme et nytt bygg nå, men så blir det kuttet igjen, sier Normanseth. 

Hun forteller at Studentparlamentet skal fortsette med å holde saken relevant og gjøre det de kan frem til det står et nytt bygg på plass. 

Til tross for frustrasjon blant ansatte og studenter, understreker regjeringen at pengene ikke er fjernet permanent. Ifølge forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland handler det om en teknisk justering i budsjettet.

– Det er viktig å presisere at tilbaketrekkingen av ti millioner er en budsjetteknisk justering siden pengene ikke skal brukes i år. Det endrer ikke våre ambisjoner for Griegakademiet, forklarer Aasland til Khrono.

Powered by Labrador CMS