Er studentkulturens skjebne i feil hender?
Nå kan du være med å avgjøre om Bergen skal ha et samlet studentkulturhus. Andre studiebyer har klart det, så hvorfor ikke Bergen? Svaret er stolthet, fordom og studenter som gir fullstendig faen.

Siden Det Akademiske Kvarter åpnet i 1995, har tanken om å slå sammen Kvarteret med studentorganisasjonene på huset, vært diskutert. Sist var i 2022, men arbeidet stanset fordi Kvarteret gikk på en stor økonomisk smell. Det ble bestemt at fusjon skulle diskuteres på ny denne våren.
Det Akademiske Kvarter eier og drifter lokalene hvor flere uavhengige studentorganisasjoner, som kalles driftsorganisasjoner (DORGer), lager kulturelle arrangementer. Blant disse er Studentersamfunnet, Bergen Realistforening, Aktive Studenters Forening, Studentteateret Immaturus og Bergen Filmklubb. Har du hørt om alle disse?
Det er ingen hemmelighet at Kvarteret ikke har status som det naturlige, kule samlingspunktet for studentene. Flere av DORGene forteller at de ikke vil assosieres med Kvarteret, til tross for at de gir dem tak over hodet og øl i tappekranen.
DORGene har en egen sterk identitet de ønsker å bevare. Etter utallige timer med frivillig innsats i studentorganisasjonenes skyttergraver, utvikler det seg et slags krigens brorskap. De har veldig mye å være stolte av.
Det kan likevel diskuteres om DORGene egentlig har noen offentlig identitet å bevare i dag. Mange studenter vet ikke hva DORGene egentlig driver med, spesielt blant nye studenter som skal integreres i studentkulturen. Det overrasker kanskje at foreninger som «Aktive Studenters Forening» eller «Realistforeningen» arrangerer konserter? Det er ikke bare Kvarteret som trenger en rebranding, men det virker som DORGene mangler selvinnsikt.
I 2022 var alle DORGene med i fusjonsforhandlingene, denne gangen er det kun Studentersamfunnet og Kvarteret. En av DORGene vil avvente avgjørelsen, mens resten har svart blankt nei.
Representanter fra Kvarteret og Studentersamfunnet har utarbeidet et fusjonsforslag som skal behandles på ekstraordinære generalforsamlinger 31. mai og 1. juni.
Kvarteret sliter med å rekruttere frivillige og har økonomiske vansker. De trenger en fusjon for å overleve, likevel finnes det store interne uenigheter. Studentersamfunnet har sprengt kapasitet og trenger omstrukturering og mer plass. Deres økonomiske situasjon er heller ikke ideell, til tross for at de ikke nevner dette som et argument for fusjon i forslaget.
Styret til Kvarteret er innstilt på store endringer, og at de må gi slipp på noe av egen identitet. Forslaget inneholder mulige navn på det nye studenthuset, som alle involverer å hete Studentersamfunnet. Det er klokt . Et velkjent navn fra andre, mer vellykkede studentkulturhus er god markedsføring. La oss ellers droppe intern strid om pinnsvin eller pingviner og starte med blanke ark.
Det har større gjennomslagskraft å ta med seg de som i utgangspunktet er positive til fusjon i forhandlingene. Det er likevel viktig å gi de andre DORGene en sjanse til å tenke seg om. Til tross for interne utfordringer er det Kvarteret og Studentersamfunnet som har best kort på hånden. Studentersamfunnet er mangetallige og har best omdømme, mens Kvarteret har eiendommen, og dermed det ultimate esset i ermet. De viser manipulerende tendenser ved å true DORGene med utkastelse dersom de ikke vil fusjonere, når ingen vet hva det vil innebære. Spesielt Studentteateret Immaturus vil slite dersom de ikke får bruke Kvarteret, som vil være et stort tap for kulturbyen. DORGene har unike kulturtilbud og erfaringer som et vellykket studentkulturhus er avhengige av. Delvis fusjon er en god start, men for å lykkes må det fremover arbeides mot at resten av DORGene skal ønske å bli med. Det krever at de fremdeles har spillerom.
Det er harde tider. Verken Kvarteret eller DORGene kan hvile på gamle tradisjoner som ikke appellerer til nye studenter. Det er mangelen på ønsket om endring som gjør at kulturtilbudet står i fare for å visne. Det er på tide at gamle pamper legger egoet til side og tenker på de som skal drive organisasjonene videre.
Fusjon vil styrke studentmiljøet i Bergen. Et sterkere fellesskap i en felles organisasjon kan sammen drifte det røde huset i Olav Kyrres gate og skape et levende, attraktivt kulturhus hvor studentene faktisk ønsker å være.
Medlemmer av Studentersamfunnet har mye å vinne på å stemme for fusjon på sin generalforsamling 31. mai. For studentenes og egen skyld håper jeg DORGenes medlemmer stemmer ja til fusjon på Kvarterets ekstraordinære generalforsamling 1. juni. DORGene burde belønnes og anerkjennes ved å få forhandle seg med senere. Alle studenter i Bergen som har betalt semesteravgift har stemmerett, og burde også engasjere seg nå.
Hvis det går til helvete, har du heldigvis ikke så lenge igjen i styreverv eller som student.
Å gi slipp på identitet og prinsipper svir, og det er skummelt å gå inn i noe ukjent. Likevel er det like fatalt å ikke utvikle seg. Snart er studietiden over, og vi må heller bekymre oss for tilbakebetaling av studielån og bleier. Da kan vi se tilbake på at vi var med på å styrke studentkulturen i Bergen. Det er det som burde være målet.