Slik blir «elitestudiet» i Oslo

Universitetene i Bergen og Oslo har gått inn for å prøve «elitestudier». Nå har UiO planen klar for hvordan deres studie vil bli.

MENTOR. Honours-programmet ved Universitetet i Oslo skal inneholde 35 studiepoeng i semesteret, og hver student får en egen faglig mentor.
Publisert Sist oppdatert

Nyheten om et såkalt honours-program ved Universitet i Bergen (UiB) har brakt stor debatt på Høyden denne høsten.

Etter at Studentparlamentet ved universitetet stemte nei til videre arbeid med å få opprettet et slikt program, kunne rektor Dag Rune Olsen fortelle at universitetet likevel har planer om å gjennomføre en pilot på et slikt program.

Debatten startet i kjølvannet av at Universitetet i Oslo (UiO) valgte å innføre det samme. Det er stadig uklart hvordan programmet vil se ut ved UiB, men rektor Svein Stølen kan nå fortelle hvordan de har valgt å gjennomføre det omfattende programmet i Oslo.

– Programmet vil ha én studieretning innen humaniora og én innen realfag, sier Stølen.

Rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Svein Stølen. PRESSEFOTO. Morten Kanne-Hansen, UiO.

Programmet vil være norskspråklig, og hver studieretning skal ha direkte opptak gjennom Samordna opptak, forklarer rektoren. Den samlede studiebelastning skal være 35 studiepoeng per semester, totalt 210 studiepoeng for hele bachelorløpet,

– Vi tar sikte på at programmet har oppstart allerede neste høst, sier Stølen.

Det er satt av 10 studieplasser til hver studieretning, og dermed 20 plasser i alt.

Egen mentor

Han sier programmet skal tilby en større faglig bredde og større arbeidsbelastning enn det studentene møter i ordinære program.

I det ligger det blant annet en egen, faglig mentor.

– Oppfølgingen skal bidra til å gjøre studentene mer deltakende i utviklingen av egne studieløp, synliggjøre en mulig fremtidig forskerkarriere og gjøre kandidatene attraktive for arbeidsmarkedet.

Frister med sommerjobb

Videre forklarer Stølen at de også skal utvikle en emneserie for honours-studentene.

– Noen emner vil ha en realfaglig basis som også er tilpasset humanister, mens andre emner vil ha en humanistisk basis som også er tilpasset realister, skriver han, og legger til at emnene også vil bringe studentene i kontakt med UiOs satsinger.

– De vil ha en felles læringsarena og delta i et tverrfaglig læringsfellesskap på programmet, de kan få tilbud om relevant sommerjobb hos UiO eller partnere, og de vil ha gode muligheter for internasjonal utveksling.

Blir annerledes i Bergen
Ressursbruk

Hvordan UiBs ressurser skal disponeres har også vært et tema for debatt når det gjelder honours-program.

Olsen sier det allerede brukes ulike ressurser per student, avhengig av hvilket studie man er på.

– For eksempel er medisinstudiet ganske dyrt, og musikk, kunst og design har mer én-til-én-undervisning og veiledning. Det er ressurskrevende. Jusstudiet har mange studenter per foreleser, så der bruker vi vesentlig mindre ressurser. Men det handler om fagtradisjon, og hva man ønsker å oppnå med studiet, sier Olsen.

Powered by Labrador CMS